Am purtat diverse discutii cu mai multi manageri aflati pe diverse trepte ale firmelor, unii cu functii mai mult de audit si consiliere altii cu sarcini de executie, fiecare privind in mod diferit cum stau lucrurile si cum ar trebui facute. Trebuiesc respectate opiniile, dar cand vine vorba de banii altora trebuie putina atentie.
De ce constat ca nu exista o reteta de succes in sensul celor dupa care se prepara mancare sau medicamente sau diverse materiale?
Spre deosebire de cele amintite mai sus si care se fac in conditii cvasisimilare, aici as enumera conditiile de temperatura, presiune, umiditate, cantitatile, recipientii, ingredientele si tot ce mai implica o reteta, in viata reala de business avem de a face cu mediu in continua schimbare, cu convingeri, prejudecati, caractere, profile psihologice, factori externi care pot perturba sau stimula o afacere.
Lucrezi cu persoane, cu oameni si aici vad eu stiinta de care trebuie sa dea dovada un manager.
Un manager trebuie sa cunoasca aspectele teoretice ale managementului adica sa aiba know-how-ul si sa poata sa il si aplice in practica.
Sa transpui teoria in practica este o abilitate deosebita si care nu se gaseste pe toate drumurile.
Cum recunosti un asemenea manager?
Am observat si atitudinea unor proprietari de afaceri sau administratori care masoara managerii dupa cat de obedienti sunt sa duca ordinile primite la indeplinire fara a tine seama de nimic altceva.
Cu alte cuvinte sa fie niste vatafi moderni care se presupune ca pot lua oricate piei de pe sclavii de pe plantatie sau ca ar avea resurse nelimitate ca numar si pregatire care vor fi dispuse sa presteze pe salarii mici. Rezultatele pe termen mediu si lung sunt un dezastru iar plata vine pana la urma.
In viata totul se plateste, nu?
Dar ce spun studiile recente despre ce inseamna sa fii un bun manager?
Google, a adunat și analizat 10.000 de observații manageriale, inclusiv recenzii bazate pe performanță, sondaje și nominalizări pentru premii și recompense, si in final a aflat un lucru surprinzator.
Desi angajarile de manageri au fost bazate mai mult pe nivelul de expertiza tehnica se constata faptul ca mai importante sunt abilitatile.
Pentru un manager este mult mai important să ai acea conexiune cu angajații și să fii accesibil”.
Pe baza analizei rezultatelor, echipa de cercetare a conceput o listă de opt obiceiuri manageriale eficiente luate de la cei mai de succes manageri.
- Sa fie un bun mentor.
- Sa motiveze echipa și sa nu fie superficial.
- Sa-si exprime interesul față de succesul și bunăstarea angajatului.
- Sa fie productiv și orientat spre rezultate bune.
- Sa fie un bun orator și sa aiba abilitati de a asculta echipa.
- Sa ajute angajații să își dezvolte cariera.
- Sa vina cu o viziune clară și o strategie potrivită pentru echipă.
- Sa-si dezvolte abilitățile tehnice esențiale, astfel încât să poata sa sfătuiasca echipa.
In plus, un manager trebuie:
- sa vina cu o vibratie pozitiva. Mediul de lucru e oricum stresant pentru toti angajatii, seful nu mai trebuie sa adauge suplimentar si nemultumirea lui contiunua si privirea sa superioara
- sa își ajute subordonații în rezolvarea problemelor pentru ca se constata ca in acest fel crestei eficiența prin economisirea timpului necesar indepliniri diferitelor sarcini.
Benjamin Franklin a dat un bun exemplu prin acest citat:
„Spuneți-mi și uit, învățați-mă și îmi amintesc, implicați-mă și învăț”.
- Sa aiba cel putin un minim de interes legat de viața și cariera angajaților. Cu alte cuvinte sa se intoarca si spre angajati.
Secretul este ca prin aceasta angajatii devin mult mai loiali si dispusi sa-si ajute seful
Managerul poate face diferenta dintre profit sau faliment.
Tu ce fel de manager ai vrea sa angajezi?
Adrian,
PS:
lasa un comentariu sau transmite-mi te rog opinia ta pe: